Dynamisch duo

Cak&Cuk

De oorsprong van Keroncong (krontjong) ligt waarschijnlijk in het dorp Tugu iets ten oosten van Batavia. (Tegenwoordig is Tugu een wijk van Jakarta). In deze kampong woonden vrijgelaten Portugese slaven, de zogenaamde Mardijkers. Deze Mardijkers of Toegoenezen speelden 16e-eeuwse Portugese muziek die zich in de loop der tijd vermengde met lokale muziek. De naam Keroncong stamt waarschijnlijk af van het geluid “keron-tjong” van een vijfsnarige gitaar die bij deze muziekstijl gebruikt werd. Keroncong ontwikkelde zich en spreidde zich uit over Indonesie en Maleisië, waarbij erschillende stromingen ontstonden. Bij de verspreiding heeft de Indo-Europese Komedie Stamboel, een soort theater, een grote rol gespeeld. Die rol is terug te vinden in de namen van liederen zoals kr. Stambul II en de classificering van keroncongmuziek uit de Tempo Doeloe tijd (1880-1920) in Stamboel I t/m III.

Tegenwoordig wordt de keronconggitaar vaak vervangen door twee gitaren, de Cak en de Cuk. De Cak heeft vier metalen snaren en speelt met het accent op de off-beat. Hij wordt als volgende gestemd: D5, D5, G4, B4. De Cuk heeft drie nylon snaren en speelt met het accent op de on-beat. Hij wordt als volgende gestemd: G4, B3, E3.In Indonesie is Keroncong over het  algemeen niet erg populair bij jongeren. Het wordt beschouwd als muziek voor ouderen. In Malakka, Maleisie is Keroncong wel populair bij jongeren. Ondanks dat Keroncong in Indonesië minder populair is blijven de liedjes bestaan dankzij de vele modernere vertalingen. Zo zijn er o.a. dangdut, house, rock, gambang kromong en campur sari versies te vinden van oorspronkelijke keroncong liedjes.

Cuk’s & Cak’s kun je o.a. kopen in Yogyakarta, Jalan Perwakilan en Jalan Mataram, beiden zijstraaten van Jalan Marioboro. In Jalan Sosrowijayan is een winkeltje waar een vriendelijke Indische meneer verschillende gitaren maakt.  De Cak en de Cuk zijn de basis van de hedendaagse Keroncong.

error: Content is protected !!