Melati in de tuin

Jasminum sambakDe Melati of Jasmijn is een voor Indo’s en Indonesiërs zeer bekende plant. De plant, met vele helderwitte bloemen, wordt gewaardeerd om zijn typische geur. Er bestaan verschillende soorten Melati, in Indonesië is de bekendste de Jasminum sambac of Arabische Jasmijn die van oorsprong waarschijnlijk uit India komt. Van dit soort wordt naast parfum ook de bekende Jasmijn thee gemaakt. De Jasminum sambac is één van de drie nationale bloemen van Indonesië.

De bloemen worden in Indonesië voor verschillende ceremoniële doeleinden gebruikt waaronder het huwelijk. De bloemen staan symbool voor puurheid, heiligheid, oprechtheid, sierlijke eenvoud en de schoonheid van bescheidenheid vanwege de kleine helderwitte maar sterk geurende bloemen.

Er zijn een aantal Jasmijn soorten die voor het Nederlandse klimaat geschikt zijn. In de meeste gevallen sterven de bladeren in de winter wel af.
Deze soorten zijn:

  • Jasminum officinale
  • Jasminum x stephanense
  • Boerenjasmijn, die ruikt naar, en er uit ziet als een Jasmijn maar dat eigenlijk niet is.
  • Sterjasmijn of Toscaanse Jasmijn, die ook ruikt naar, en er uit ziet als een Jasmijn maar dat eigenlijk niet is.
  • Japanse sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum), ook geen echte Jasmijn.

Boerenjasmijn 600x300

Boerenjasmijn (Philadelphus microphyllus)

Tascaanse Jasmijn 600x300

Toscaanse Jasmijn of Sterjasmijn

error: Content is protected !!