Indisch reizen: Malakka

Malakka
Buiten Indonesië en Nederland zijn er in Maleisië ook interessante plekken voor Indo’s om te bezoeken. Een van die plekken is Malakka of Melaka een stad aan de zuidwest kust van Maleisië. Malakka werd rond 1400 gesticht en groeide uit tot één van de belangrijkste havenplaatsen van Zuidoost-Azië. Van 1511 tot 1641 was het in Portugese handen, waarna het respectievelijk in Nederlandse en Engelse handen terecht kwam. In 1957 werd de stad en het omliggende gebied een semi-zelfstandige provincie  van Maleisië.

Eurasians
De Eurasians zijn de Indo’s van Maleisië en komen voornamelijk uit Malakka. De Eurasians staan bekend onder verschillende namen: Nasrani of Serani, Kristang, Ferrengi, Eurasians, Portuguese-Eurasians en Mestiços. Hun afkomst is divers. Er zijn er van “Portugese” afkomst, volkeren uit Zuidoost-Azië met een Portugese cultuur en in sommige gevallen Portugees bloed. Daarnaast zijn er met Nederlands, Engels en ander bloed. De oorspronkelijk Mardijkers van Batavia kwamen hoofdzakelijk uit Malakka en het is mogelijk dat oudere Indische families en de Toegoenezen uit Batavia verwant zijn aan de Eurasians van Malakka. Niet alleen verhuisden Eurasians in de VOC-tijd naar Indië ook verhuisden mensen uit Indië naar Malakka.

Bezienswaardigheden

 • The Portuguese Settlement of Padre sa Chang in Ujong Pasir: De Eurasian wijk
 • St. Paul’s Church: een Portugese kerk en Nederlandse begraafplaats.
 • Porta de Santiago: een Portugeze burcht gebouwd ter bescherming van de bewoners tegen Nederlandse aanvallen.
 • Het Stadthuys: gebouwd in opdracht van de Nederlandse gouverneur.
  Openingstijden:
  9.00 – 17.00 (maandag tot vrijdag)
  9.00 – 21.00 (zaterdag en zondag)
 • Christ Church: gebouwd door de Nederlanders in Nederlandse stijl
 • Jonker’s street: dé winkelstraat van Malakka
 • St. Francis Xavier’s Church: Katholieke kerk gebouwd in opdracht van een Franse priester

Kaart Melaka

 

Gerechten

 • Porku tambrinu (babi asam stoofpot)
 • Curry dabel: Duivels Curry is rijk en pittig gerecht, gemaakt met mosterdpoeder, kunyit poeder, azijn, kemirinoten en veel pepers – vandaar zijn naam! Kip, varkensvlees en af ​​en toe wild zwijn, wordt gebruikt om Devil Curry te maken.
 • Pork Vindaloo: Dit beroemde gerecht van oorsprong uit de Portugese vestiging Goa in India. Vlees, meestal varkensvlees of kip, gemarineerd in een bumbu van hete pepers, gember, knoflook en andere specerijen.
 • Malaccan Black Pepper Crab: Krap zwemmend in met boter gemaakte zachte zwarte pepersaus.
 • Prawn Bostador: Bostador, wat in lokaal Portugese dialect ‘klap’ betekend alsof men wordt geslagen met vurige pittigheid bij het eten van dit gerecht! Garnaal met knoflook, sjalotten, kemirinoten, kunyit poeder, belacan en veel pepers.
 • Pickled Salt Fish: Gezouten vis dat lijkt op Bacalao of gezouten kabeljauw – is gemaakt in een mix van knoflook, gember, azijn, kruiden en tamarinde. Het wordt meestal geserveerd als een smakelijke chutney of bij een maaltijd.
 • Tuna Mornay: Tonijn uit blik gesmoord in een romige kaassaus en gebakken.
 • Granny’s Meatball Curry: Gehaktballetjes in een kokos curry saus.
 • Pork Rib Soup: Spareribs gestoofd en op smaak gebracht met uien, kaneelstokje, kruidnagels, steranijs en zwarte peperkorrels met aardappelen en wortelen, soms kool en groene bonen.
 • Ham Hock Curry: Gerookte ham gekookt in een curry.
 • Itik Tim: Eend en gezouten groentesoep. Dit gerecht wordt gemaakt met eend, meestal geroosterde eend, zure pruimen en Kiam Chye.
 • Curry Feng: Varkensvlees Curry – Kerstmis is niet compleet zonder Curry Feng. Het wordt gegeten met stokbrood.
 • 
Curry Puffs: Pasteitjes met een vulling van curry, gemalen rundvlees, aardappelen en erwten.
 • Pineapple Jam Tarts: gebakje taart, gegarneerd met zelfgemaakte ananas jam – gemaakt van lokaal geteelde verse rijpe ananas. Een populaire 16.00 uur ‘tea-time’ en een must-have tijdens de kerstdagen.
 • Sugee Cake: cake gemaakt met griesmeel of maïsmeel gemengd met reepjes geroosterde amandelen. Een favoriet bij ‘tea-time’.
 • Pang su si (cake).

Festivals in The Portuguese Settlement

 • Intrudo – wordt gevierd op de zondag vóór Aswoensdag en is de laatste dag van vrolijkheid voor de vastentijd. Mensen gooien water tegen iedereen en niemand binnen het zicht wordt gespaard. Degenen die water tegen zich hebben gekregen krijgen een glas wijn als teken van respect.
 • Quaresma – is het vasten in Kristang taal. Het is een tijd van zelfverloochening. In plaats van rijst wordt, “Canje parper” (een rijst pap) met zoute vis en augurk genaamd “pasce tambrinhyu” geserveerd.
 • Easter – is het hoogtepunt van het vasten. Kristang gezinnen genieten van rijst, Curry Seccu van schapenvlees en pang Susis (een hartige vlees broodje).
 • Festa de San Juang of Festa Senjuang – wordt gevierd op de avond van 23 juni met het aansteken van kaarsen langs de weg die leidt naar de ingang van het huis. Kinderen en volwassenen dragen groene kleding en Canje mungoo, een zoete pap gemaakt van bonen en gezoet met Gula Melaka en kokosmelk wordt overal geserveerd gedurende de dag.
 • Festa de San Pedro – wordt gevierd op 29 juni ter ere van St Peter, de patroonheilige van de vissers, met een carnaval, decoratieve boten, volksdansen en een heerlijke reeks van typische Kristang gerechten.
 • Kerst – is een tijd van feesten en gezinshereniging. Dit is het moment waarop de traditionele Kristang keuken op zijn hoogtepunt is. Eeuwenoude recepten worden opgediend. Kuih taart, Bolu Cocu, Bluder, Sersagung, Agar-agar zijn de must eat gerechten. De hapjes zijn Garlinhia pai, Curry feng, Curry Seccu, Seybak en pluizige witte rijst.

Hoe kom ik er

Bezoekers vliegen gewoonlijk naar Kuala Lumpur of Penang en gaan van daaruit naar Melaka. Vanuit Kuala Lumpur is het ongeveer twee uur rijden, 145 km,  naar Malakka. Bussen en taxi’s zijn beschikbaar in Melaka Sentral, 6 km vanaf het centrum.

 

 

error: Content is protected !!